Mini Pocket Pie


Recept ca 45-50 st
Pajdeg
390 gr mjöl
1 tsk salt
2 msk socker (+ socker till garnering)
250 gr smör eller margarin
6-8 msk kallt vatten
drygt 3 dl fyllning
1 ägg
Gör såhär:
- Blanda mjöl, salt och socker. (Gärna i en matberedare om man har.) (Jag använde elvisp med degvispar.)
- Dela margarinet i tärningar och tillsätt det i mjölblandningen. Blanda tills det ser ut som grovt mjöl.
- Hälls i 6 msk vatten. Blanda. Degen ska hålla ihop när man klämmer den mellan fingrarna men inte vara klibbig. Om degen smular sönder, tillsätt vatten i små mängder i sänder.
- Dela degen i två delar och forma dom som två skivor. Plasta in med gladpack/plastfolie och lägg i kylskåp i minst två timmar. (Går bra att lägga degen i kylen under natten.)
- Medan man väntar kan man göra i ordning den fyllning man vill ha.
- Ta sen ut degen och låt ligga i rumstemperatur i 5 min innan utbakning.
- Blanda ägget med 1,5 tsk vatten.
- Mjöla bakbordet och kavla ut degen så den blir knappt 0,5 cm tjock.
- (För er utan paj-görare) Skär ut två matchande delar med t ex en rund pepparkaksform. Den ena cirkeln ska vara som den är, medan den andra cirkeln ska man göra ett hål i. (Ca/minst 0,5 cm i diameter) Detta för att själva pajen inte ska explodera inne i ugnen utan trycket som blir inuti kan sila ut genom hålet.
Lägg cirkeln utan hål på ett bakplåtspapper, lägg sedan på ca 1 tsk fyllning och innan man lägger på den andra delen ska man pensla äggblandningen längs med kanten på den nedre delen. Sen lägger man över den delen man ett hål i över. För att cirkeldelarna verkligen ska sitta ihop tar man gaffeln och pressar ihop delarnas kanter. Så det blir som räfflade kanter som ni kan se på bilden ovan. - När minipajerna är klara ställer man in dom i frysen i ca 15 min.
- Sätt ugnen under tiden, på 200 grader.
- Ta ut pajerna från frysen och pensla hela ovansidan med äggblandningen, strö sedan över lite strösocker innan pajerna ställs in i ugnen på en kall plåt i 20 minuter.
- Håll koll på pajerna i slutet av bakningstiden i ugnen så pajerna inte blir brända. Pajerna ska vara gyllenbruna.
- Alla pajer får troligtvis inte plats i ugnen samtidigt - viktigt att tänka på är att använda en kall/avsvalnad plåt innan man ställer in pajerna i ugnen.
- Låt pajerna svalna i ca 5-10 min. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Smaklig måltid!

Kommentarer
Jag skulle gärna vilja ha 50 sådana där i frysen för att ta fram en sådan där speciell dag då man känner att man behöver något extra.