Teneriffa [pt 7] Dag 4

Postat den 19 april klockan 18:25 i Utflykter/Resor,

Vi steg upp tidigt denna dagen för att åka en 3/4 dag till Teides topp med guide. Det kändes skönt att lämna det som såg ut att bli en mulen dag hemma i Las Americás.

Vi stannade halvvägs upp för att sträcka på benen och gå på toaletten och sådär. Vi fick besöka en liten butik och provsmaka likörer och olika sorters marmelader. Bl a kakusmarmelad (som Lovisa är fullt upp med på bilden). Smakade sylt. Typ. Själv åkte jag där ifrån med en bananlikör! Mmmm!

På vägen upp fick vi reda på att skogen hade brunnit på vissa ställen, senaste gången i augusti. Det som var så konstigt var att alla träden stod kvar och dom allra flesta träden hade gröna löv längst ut på sin brända kvistar. Guiden sa att träden utvecklat en försvarsmekanism som gör att dom tål eld, just för att det är stor risk att det blir brand där. Träden blev visserligen svarta, men tog alltså ingen skada av det. Tufft!

Här till höger kan vi se Teides högst topp på 3 718 m.ö.h. Allra högst upp kunde man dock inte komma om man inte hade en särskild licens, men däremot kunde man åka linbana upp till 3 555 m.ö.h. Så det gjorde vi.

Som ni kan se nedan var det väldigt brant upp den sista biten i linbanan. Guiden berättade att det skulle ta 7 timmar om man skulle vandra upp till linbanans slutstation. Däremot tog linbanan bara 8 minuter så det var värt varenda euro att åka linbana!

Snö på toppen!


Så såg själva gondolen ut (som dom kallade åkeriet). Uppe på 3 555 meter var det inte riktigt 23 grader i skuggan som det var nere vid havet, så att säga. Därav långbyxor och jacka. Guiden trodde att det var mellan -3 grader och + 3 grader den dagen vi var där.

För att dra en snabb fakta om Teide och vulkanen så kan jag säga att hela Teneriffa har uppstått genom vulkanutbrott och det är alltså den högsta delen av vulkanen som kallas Teide. Innan Teide fanns så var det bara en enda stor krater. Med andra ord ligger Teide nu i en krater. Vilket syns väldigt tydligen på bilden nedan. En stor rund bergvägg runt hela Teide.
På bilden nedan ser vi toppen på Teide, som alltså är 163 meter ifrån oss.

Sen på vägen ner stannade vi för att ta fina bilder av Teide. Jag och Lovisa var ovanligt coola!


På bussresan på vägen hem berättade guiden att eftersom det är så stor skillnad på lufttrycket upp på Teide och vad det är längre ner så är det vanligt att man blir jääättetrött. Dessutom kunde man bli döv ett par dagar, det var helt normalt. När hon sa det blev jag nästan irriterad på att man inte fått reda på sånt i för hand, inte för det hade stoppat oss, men ändå. Döv ett par dagar?! Kul överraskning om så skett...

Sen åkte vi ner mot molnen och igenom molnen för att även ta en besträckare halvvägs hem.
Vi fick testa på den kanariska specialiteten omelett med potatis i. Sjukt god! Som ni kan se var jag lagom glad. Haha. så ser en Sara ut som inte fått mat på länge och är väldigt trött. Jag orkade inte ens se glad ut :P

Det var iallafall väldigt gott, och när maten hade slunkit ner och efterrätten serverades var jag glad igen :P Yey!

Kommentarer




Vad har du på hjärtat?


Börja med att skriva ditt namn

Stalker?

Din e-postadress (publiceras ej)

Hemsida eller blogg, om du har någon

Skriv din kommentar här